Pretraga

Broj poseta

Today10
Yesterday12
This week10
This month360
Total10211

Who Is Online

1
Online

Site translate

FacebookTwitterLinkedIn

Email lista

Prijava

×

Greška

Table 'sajt.fgxsr_mostpopular' doesn't exist SQL=SELECT raw_stats FROM fgxsr_mostpopular WHERE content_id = 25

Table 'sajt.fgxsr_mostpopular' doesn't exist SQL=INSERT INTO fgxsr_mostpopular (content_id, last_updated, 1_day_stats, 7_day_stats, 30_day_stats, all_time_stats, raw_stats) VALUES (25,NOW(),"0","0","0","0","")

Table 'sajt.fgxsr_mostpopular' doesn't exist SQL=UPDATE fgxsr_mostpopular SET 1_day_stats = 1 , 7_day_stats = 1 , 30_day_stats = 1 , all_time_stats = all_time_stats + 1 , raw_stats = 'a:1:{s:10:\"2019-04-22\";i:1;}' WHERE content_id = 25

Pored osnovnih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku su organizovane i diplomske - master studije Mehatronike u trajanju od jedne godine. Ovaj, takođe akreditovan studijski program, predstavlja logički nastavak osnovnih  akademskih studija  Mehatronike. Akademski naziv koji se stiče završavanjem ovog studijskog programa je Master inženjer mehatronike. Uvođenjem ovog smera Fakultet tehničkih nauka u Čačku je udovoljijo zahtevima vremena i napretka informacionih tehnologija. 

Dokumentacija za akreditaciju STUDIJSKOG PROGRAMA MASTER AKADEMSKE STUDIJE MEHATRONIKA

Početak XXI veka obeležen je naglim razvojem informatičkih tehnologija i njihovom širokom primenom u svim sferama života, a naročito u oblasti tehnološkog razvoja. Javlja se jedna čitava nova naučna oblast mehatronika, kao i mehatronički pristup u rešavanju složenih tehničkih problema i projektovanju složenih proizvodnih sistema. Razvoj softvera za upravljanje proizvodnim procesima uticao je na razvoj novih sistema upravljanja mašinama, pa tradicionalno izučavanje oblasti mašinstva i elektrotehnike daje nedovoljna znanja različitim strukama pri realizaciji savremenih složenih sistema koji se sreću u praksi. Naučna oblast mehatronika predstavlja interdisciplinarnu sintezu mašinstva, elektrotehnike sa elektronikom i softverskog inženjenjrstva zajedno sa informaciono - komunikacionim tehnologijama. Kombinacijom ovih naučnih disciplina postiže se jednostavnost, ekonomičnost, pouzdanost i prilagodljivost mašinskih sistema. Mehatronika će u budućnosti postati još važnija disciplina kada će rastuća globalizacija i savremeno potrošačko tržište tražiti proizvode i usluge najboljeg kvaliteta, jer će samo najbolji proizvodi ''preživeti'' na tržištu. Dakle, mehatronika postaje područje koje će povezivati tehnologiju, obrazovanje i stečena iskustva u praksi. Mehatronika znači novu generaciju inteligentnih mašina i tehničkih sistema za kojima zahtev tržišta zemalja u tranziciji neprestano raste. Budućnost mehatronike je osigurana u industriji, a razvoj industrije zahteva obrazovanje. Takođe, treba naglasiti da je mehatronika potrebna u svim granama privrede, kako pri razvoju tako i pri održavanju mašinskih sistema, pa je neophodno obrazovati i neprekidno edukovati inženjere koji će posedovati znanja iz većeg broja naučnih disciplina koje treba da objedinjuje mehatroničar radi optimalnog rešenja određenog proizvodnog problema.